Kända entreprenörer

Hem / Kända entreprenörer

Uppfinningsrika och proaktiva människor som har haft en bra idé och tagit itu med att göra den till verklighet är inspirerande och kul att läsa om. Det finns många sådana historier om kända entreprenörer i Sverige, och här följer en lista över några framstående sådana – samt information om föreläsningar med entreprenörer.

10 kända entreprenörer som förändrat Sverige

Sverige har trots sin lilla storlek haft många kända entreprenörer som har påverkat hur vårt samhälle ser ut på både små och stora sätt. Här kan du läsa om tio stycken särskilt framstående sådana:

1. Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad är nog en av de allra mest kända svenskarna i modern tid, och är välkänd för att ha grundat Ikea 1943 – ursprungligen som ett postorderföretag, och sedan också med ett varuhus. Företaget växte sig stort internationellt med sitt koncept om lågprismöbler som kunder monterar ihop själva i hemmet.

2. Alfred Nobel

Alfred Nobel är för många mest förknippad med Nobelpriset, men också för sina uppfinningar som tändhatten (1864), dynamiten (1866) och röksvagt krut (1887), samt för att ha etablerat fabriker till produktion av dessa. Trots att hans uppfinningar kan användas destruktivt var Nobel en förespråkare för fred, vilket ses i hur Nobelpriset inkluderar ett fredspris.

3. Fredrika Bremer

Fredrika Bremer är känd som författare och kvinnorättskämpe, och för att ha varit en av de första och främsta inom den tidiga feministiska rörelsen i Sverige. Genom sin bok Hertha som utkom 1856 skapade hon debatt som två år senare ledde till att ogifta kvinnor i Sverige för första gången kunde få myndighetsförklaras efter ansökan.

4. Clas Ohlson

Clas Ohlson var en konstruktör som är känd för att tillsammans med sin bror ha startat företaget Clas Ohlson & Co. 1918, till att börja med som en cykelverkstad och postorderföretag i Åhl. Företaget har sedan dess växt, och har sedan 1989 flera varuhus runt om i landet, samt flera internationellt, framför allt i Norden.

5. Ruben Rausing

Ruben Rausing var en svensk företagare som är känd som grundaren av Tetra Pak, som sedan 1951 producerar maskiner och material till förpackningar för exempelvis mjölk, grädde och andra flytande livsmedel. De första förpackningarna med den distinkta tetraederformade förpackningen lanserades 1952, och de är sedan dess använda över hela världen.

6. Amalia Eriksson

Amalia Eriksson var en änka som på grund av sociala skäl fick lov att öppna ett café i Gränna 1859 – något som kvinnor annars inte hade rätt till – där hon uppfann polkagrisen. Utöver att vara en god och populär godissort har den också blivit en av de stora symbolerna för Sverige och satt Gränna på kartan.

7. Erling Persson

Erling Persson var en företagare som 1947 grundade klädesbutiken H&M – ursprungligen under namnet Hennes, något som syftade på att han sålde damkläder. Persson köpte flera år senare upp herrklädesfirman Mauritz Widforss Handels, vilket gav kedjan sitt nuvarande namn Hennes&Mauritz och utökade dess utbud. Numer är H&M en av Sveriges största företag, och är även verksamt internationellt.

8. Markus Persson

Markus Persson är en programmerare som främst är känd för att ha grundat företaget Mojang, där han från 2009 utvecklade datorspelet Minecraft, som sedan dess har blivit ett av de största datorspelen i världen, och som sedan 2014 ägs och vidareutvecklas av IT-jätten Microsoft under deras spelförlag Xbox Game Studios.

9. Gustaf Dalén

Gustaf Dalén var en ingenjör och uppfinnare som bland annat är känd för sin utveckling av Aga-fyren på AB Gas-ackumulator i början av 1900-talet, som automatiskt reglerar ljuset och minskade förbrukningen av gas med 90 procent. Fyren blev en succé både i Sverige och internationellt, framför allt sedan fyra beställdes till Panamakanalen 1911.

10. Sten Åke Lindholm

Sten Åke Lindholm är en företagsledare som ursprungligen arbetade som bilmekaniker. Han blev medveten om hur dyra reservdelar till bilar var, och startade därför 1963 Biltema som ett postorderföretag. Verksamheten växte, och han öppnade en källarbutik, och sedan varuhus. Numera är Biltema en av de största detaljhandlarna i Sverige.

Boka föreläsare för inspiration

Representerar du ett företag, en skola, en förening eller liknande, och vill boka föreläsare för inspiration och utveckling för din personal, dina medlemmar eller dina elever? Det finns flera svenska kända entreprenörer som håller föreläsningar på olika ämnen åt dig, som till exempel personlig utveckling, kreativitet, kommunikation och hantering av stress. Det finns webbsidor som du kan göra en intresseanmälan och boka föreläsare hos. Lära för Livet låter dig boka föreläsare och har ett stort artilleri av många välkända namn kategoriserade efter de ämnen som de pratar om och de typer av föreläsningar som de håller i.