5 entreprenörer som förändrat Sverige

Sverige må vara ett litet land till yta och befolkning men vi har ändå lyckats få fram många kända och betydelsefulla personer genom tiderna. Det karga nordiska klimatet har gjort att människor här har varit tvungna att vara uppfinningsrika för att klara sig. 1800- och 1900-talets Sverige var fullt av tekniska uppfinningar och ekonomisk utveckling. Det ledde till att vi här i det lilla landet i nord lyckades få fram flertalet nyskapande entreprenörer som definitivt har förändrat vår historia. De har på var sitt vis satt Sverige på kartan och även format vår kultur.

Alfred Nobel

Grundaren av världens kanske mest prestigefyllda pris växte upp som en av åtta barn i en fattig uppfinnarfamilj. Alfred Nobels mest kända uppfinning är dynamiten som han trodde skulle leda till fred. Han trodde att dynamitens övermänskliga kraft skulle avskräcka människor från att använda den i krig när de såg vilken skada den kunde orsaka. Under sin livstid registrerade han 355 patent men det är kanske främst hans testamente som gjort honom känd. Han hade nämligen samlat på sig en betydande förmögenhet under sitt liv. I sitt testamente fastställde han att räntan av hans kvarvarande förmögenhet varje år skulle delas ut till personer som gjort nytta för mänskligheten, Nobelpriset.

Amalia Eriksson

Amalia var en fattig änka i Gränna som 1859 fick tillstånd att öppna ett café. Där skapade hon så småningom den rödrandiga karamellen Polkagrisen som idag är en symbol inte bara för Gränna utan för hela Sverige. Den är en av våra mest populära souvenirer och undrar om den lilla orten vid Vätterns strand hade varit så känd idag om inte Polkagrisen hade funnits. På den tiden var det knappt tillåtet för kvinnor att starta eget företag men Amalia Eriksson lyckades få tillstånd på grund av sociala skäl. Tack vare sin uppfinningsrikedom blev Amalia till slut förmögen och levde tills hon blev 99 år.

Clas Ohlson

Den här dalmasen från Insjön började med att jobba som cykelreparatör på sommaren. Vintertid sålde han tekniska handböcker via postorder. Det föll sig så att han efter en tid slutade med sin cykelverkstad och öppnade istället en butik som sålde bland annat verktyg och teknisk utrustning utöver handböckerna. Butiken växte och lokalerna byggdes ut flera gånger, den var så framgångsrik att Clas Ohlson valde att öppna en till butik och en till och en till. Ja, till slut så fanns nu ett Clas Ohlson i de flesta större städer och lanseras även till andra länder.

Ingvar Kamprad

Att göra en lista över svenska entreprenörer utan Ingvar Kamprad känns inte möjligt. Den lågmälda smålänningen som startade en möbelbutik som till slut kom att bli det mest kända svenska varumärket bara måste uppmärksammas. Genom decennier har han påverkat det svenska folkhemmet och frågan är om det går att hitta ett svenskt hem utan någon produkt från det blågula varuhuset.

Erling Persson

Ett annat svenskt varumärke som är mycket välkänt internationellt är Hennes & Mauritz eller H&M som det heter i folkmun. H&M hette från början bara Hennes när Erling öppnade sin första butik i Västerås 1947. Där såldes som namnet antydde damkläder. När grundaren drygt 20 år senare köpte upp herrekiperingsfirman Mauritz Widforss Handels AB byttes namnet till Hennes & Mauritz. Resten är historia, som man säger.