Uppfinningar som förändrat våra liv

Det finns flera väldigt stora uppfinningar som förändrat våra liv men två av dom största som kommit fram dom senaste årtionden är utan tvekan datorn och internet så vi tänkte ta en närmare titt på dessa två och se vad som skett efter att dom uppfanns.

Att datorn är en maskin som samlar in och ger ut ny information är kanske något som dom flesta vet idag då våra kunskaper om dom har blivit bättre och bättre med åren. Första datorerna som uppfanns fanns främst inom försvarsindustrin med början på 1940 talet och användes bland annat till att knäcka koder och räkna ut hur man bäst skjuter. Sverige låg långt framme inom detta område och var det fjärde landet i världen som tillverkande och utvecklade en dator. Dom första datorerna kallades elektronikhjärnor eller matematikhjärnor och var främst användbara för myndigheter och företag. Utvecklingen stod ganska still och det var först på 1970 talet som det utvecklades datorer med mikroprocesser som kunde användas även hemma, man började även att försöka göra dom mindre men dom var inte speciellt populära och det var först på 1980 talet som Apple tillverkade datorer som var tillgängliga till ett hyggligt pris samt lätta att använda. Utvecklingen sen dess har varit gigantisk i fråga om snabbhet, storlek och användarområde vilket har gjort att idag så finns det en dator i över 90% av alla svenska hem, det kan jämföras med siffran från 1990 då det var bara 11% som ägde en dator. Troligtvis så kommer utvecklingen fortsätta i samma takt dom närmaste åren och vi kommer få se bilar som är helt självstyrda men det finns säkert fler områden som utvecklas och användas av datorer i framtiden.

Internet

Internet består av ett nätverk av datorer som täcker jorden och ger folk till information över hela världen när som helst. I slutet av 1960 talet utvecklade den amerikanska militären ARPANET och nätverket av datorer användes då för forskning och av militären. Det dröjde till 1970 talets slut innan tillverkarna av datorer hade byggt TCP/IP protokollet och det gav möjligheten att låta datorer från olika nätverk prata med varandra och man kan kalla detta starten av internet även om det dröjde nästan 10 år innan nätverken antog detta protokoll och vi fick se det globala internet som vi känner till idag. 1983 den 7 april var ett stort datum i Sverige då det var denna dag som det första E-mailet togs emot men det var främst inom skolor det användes, 1990 såg utvecklingen av WWW då Tim Berners Lee skapade systemet med URL och länkar och världens första webbplatsen fanns i Schweiz 1991. 1994 var året som Sverige beslutade sig att satsa på internet med en statlig satsning och tidningen Aftonbladet blir först med egen hemsida och den första leverantören erbjuder sina tjänster till privatkunder. Den dåvarande kommunikationsministern var tveksam till internet och sa bland annat att hen inte tror att internet är något som folk kommer ägna så mycket tid åt då det tar en massa tid att sitta och surfa.

Internet

Ministern hade så fel om hur internet skulle komma att användas och idag kan vi lugnt säga att uppfinningarna datorn och internet har totalt förändrat människors liv då vi mer eller mindre är uppkopplade på internet via datorer eller numer även våra telefoner som fungerar i stort som minidatorer. Idag kan jag sitta och jobba hemifrån och samtidigt ha kontakt med chefen via Skype och istället för att gå till banken kan jag numera sköta alla mina räkningar via internet och jag kan till och med beställa mat, läsa en bok, prata med vänner på Twitter eller koppla av med spel på till exempel Spela eller Pokerstars kasino med hjälp av internet och datorn. Tack vare dessa uppfinningar har våra liv både blivit bekvämare och smidigare samtidigt som möjligheterna har blivit så oändligt många att det är nästan bara fantasin som hindrar oss hur vi använder dessa fenomen. I början när internet lanserades fanns det människor som var tveksamma och varnade för att med hjälp av dessa uppfinningar så kommer människor bli mindre sociala i framtiden samt tillgången till oändlig information om allt möjligt kanske kommer göra människan mer stressad för att vi inte är vana att hantera så mycket information på en gång. Personligen tror jag att den varningen var befogad då vi ser idag hur många människor mår psykiskt dåligt och är stressade över att till exempel missa vad som är nytt på sociala sidor, det finns numera även forskning på detta område som säger att vi kan bli beroende av internet på liknande sätt som med alkohol, droger med mera och det finns nu även en internetakut som jobbar med att hjälpa dom som har problem. Som en sammanfattning kan man väl säga att dessa uppfinningar är dom som förändrat våra liv mest dom senaste 30 åren till både det bättre och kanske sämre och osökt kommer jag att tänka på vårt svenska lagom som något att hålla sig till även när det kommer till dessa områden.