Sveriges starkaste varumärken

Sverige må vara ett litet land men vi har även åstadkommit mycket och har drivit fram flera starka och välkända varumärken. Kanske är det nordiska klimatet som gjort att vi har en så stark entreprenörsanda här i vårt lilla land. Eller så är vi bara duktiga helt enkelt på att veta vad som säljer bra. Många skulle nog säga att vår känsla för stil och kvalitet är något som fått svenska varumärken att rankas högt ute i världen. Vår ärlighet och känsla för service är två andra saker som gör att affärsidkare från andra länder gärna gör affärer med svenskar. Här har vi listat några av Sveriges största varumärken.

IKEA

Detta kan nog lätt sägas vara Sveriges största framgångssaga genom tiderna. Möjligen att Alfred Nobel kan vara lite mer känd ute i världen än vad IKEA är. Annars är ju möbelvaruhuset någonting mer än bara ett varumärke, det är ju någonting som förmedlar känslan av den svenska folksjälen ut i världen. Runt om i världen finns hem möblerade med byrån Malm och soffan Klippan. Namn som är hämtade från den svenska landsbygden och som tar med sig våra traditioner ut i vida världen där den tas emot med öppna armar. Grundaren Ingvar Kamprad må ha varit en av världens rikaste vid sin död men även en av de mest ödmjuka. Du såg honom aldrig köra runt i flotta bilar eller bära dyra kostymer utan han körde gärna sin gamla Volvo och bar en enkel kofta till praktiska jeans. IKEA är också flera år i rad framröstat som den mest omtyckta arbetsgivaren i landet.

IKEA

H&M

Världens största klädkedja sett till antalet butiker startade med en liten butik för damkläder i Västerås 1947. Grundaren Erling Persson utvidgade snabbt sin verksamhet genom att köpa upp en butik för herr- och jaktkläder, namnet ändrades då till Hennes & Mauritz från att ha varit bara Hennes. Några år senare öppnades första butiken utanför Sverige, i Norge och resten är historia. Företaget har idag butiker i en majoritet av världens länder och jobbar hela tiden för att expandera. Mottot är att leverera modekläder till rätt pris på ett hållbart sätt och de jobbar ständigt med att förbättra villkoren på deras produktionsfabriker i Asien. Trots detta händer det regelbundet att de avslöjas med att ha låtit barnarbetare slinka igenom deras kontroller. Deras kläder förknippas ofta med lågpris och sämre kvalitet men för att höja statusen på deras kläder har de regelbundna samarbeten med kändisar och etablerade designers som gör en begränsad kollektion som säljs i deras butiker. Bland annat har Madonna och Karl Lagerfeld lånat ut sina designs till klädjätten.

Volvo

Den första Volvobilen rullade redan 1924 och 1926 bildades bolaget Volvo. Med ett namn som på latin betyder ”jag rullar” har Volvo blivit ett varumärke förknippat med svensk kvalitet och säkerhet. Bilen säljs på 190 marknader världen över och den är ett av våra mest kända varumärken. Det finns otaligt många Hollywoodfilmer i vilken huvudpersonen kör runt i en gammal hederlig Volvo 240. Den är faktiskt mer populär på vita duken än vad Ferrari är.