Starta enskild firma

Går du precis som många andra och klurar på en affärsidé som du tror skulle bli framgångsrik. Kanske vill du ta chansen och göra dig fri från din anställning och istället få känna på hur det är att vara din egen chef och göra upp ditt eget schema. Du är inte ensam om att ha dessa tankar och planer. För många stannar det vid att vara just bara drömmar men många tar också steget fullt ut och gör slag i saken. De bestämmer sig för att jaga sin dröm och starta upp sitt egna företag. För att komma igång snabbt och enkelt kan du välja att starta en enskild firma.

Enskild firma enklast

Den enklaste bolagsformen vi har är enskild firma eller enskild näringsverksamhet som det egentligen heter. En stor fördel är att det är lätt att starta upp en enskild firma och det krävs inget startkapital. För att starta upp ett aktiebolag krävs 50 000 kronor i aktiekapital. För många kan det vara svårt att få tag på så mycket pengar och de pengar man har sparat ihop kanske behövs till annat i företagsstarten än att bara sättas in på banken. Då kan enskild firma vara lösningen. Det tar bara några minuter att registrera din enskilda firma. Sen är det bara att sätta igång och jaga kunder.

Enskild firma enklast

Nackdelar

En stor nackdel med enskild firma är att du är personligen ansvarig för firmans ekonomi. Det betyder att om du drar på dig stora skulder och företaget går i konkurs så är det du som privatperson som måste betala skulderna. En enskild firma är nämligen inte en juridisk person utan den registreras med ditt personnummer som då också blir firmans organisationsnummer. En annan nackdel med enskild firma är att det är svårare att hantera större vinster. Med aktiebolag finns fler möjligheter att skjuta fram skatten om du har en stor vinst ett år. Det är också mer problematiskt att ha anställda som enskild näringsidkare eftersom det är du personligen som får stå som ansvarig för deras löner, sjuklöner, arbetsgivaravgifter och skatt. Så en enskild firma passar den som vill kunna komma igång snabbt men som inte har tänkt sig att hantera stora summor pengar eller investeringar. Den dagen verksamheten växer så pass mycket att det ska anställas eller tas stora lån är det bättre att ombilda till aktiebolag.

Så här startar du enskild firma

Det första du måste göra är att ansöka om F-skattsedel från Skatteverket. Det är ett intyg på att du har rätt att beskattas som näringsidkare. Om du planerar att vara anställd någon annan stans samtidigt rekommenderas att du ansöker om så kallad FA-skatt. Du ansöker genom att fylla i och skicka in en blankett till Skatteverket, antingen online eller via posten. Du behöver även se till att momsregistrera dig, det gör du också online eller via post till Skatteverket. Om du har ett företagsnamn du vill skydda så att ingen annan kan heta likadant skickar du in en ansökan om att registrera ditt bolagsnamn till Bolagsverket. Alla myndigheter du behöver ha kontakt med under din uppstart finns samlade på internetsajten verksamt.se, där finns all information du behöver samt alla blanketter som ska fyllas i