Hitta rätt affärsidé

Många har en dröm om att en dag få driva ett eget företag. Att få vara sin egen chef och bestämma allt själv, kunna jobba när eller vart man vill.

Den som vill starta upp ett företag behöver först och främst komma på en affärsidé som känns lockande. Det finns flera olika metoder att ta till för att komma fram till den bästa affärsidén och här ska vi ta upp några saker som är bar att tänka på innan man drar igång. Kom ihåg, alla kan komma fram till den perfekta affärsidén bara man lägger manken till och funderar ett tag. Det finns en affärsidé för alla.

Hitta sin nisch

En del har kanske redan sen länge tänkt ut den bästa idén. Det är kanske en dröm sen länge att just det eller det vill du jobba med. Då är ju själva idékläckandet klart. Det som behöver göras då är att finslipa din idé så att den går att förverkliga och arbeta med i praktiken. Även om du har hittat rätt idé för dig så behöver du fortfarande se till att formulera den på ett konkret sätt så att du kan använda den i din affärsplan. Du har kanske till exempel kommit på att du vill hyra ut barnvakter. Då kanske din affärsidé kommer att formuleras på det här sättet; min affärsidé är att på ett smidigt sätt hyra ut pålitliga barnvakter till familjer med ett behov av barnpassning. Då har du en idé som är konkret formulerad och det gör att allt bli mycket enklare att jobba vidare med affärsplanen och marknadsföringen.

Franchise

Den som inte har en egen idé men som gärna vill kunna starta upp ett företag ändå kan välja att strat upp en franchise-företag. Då jobbar du vidare med en befintlig affärsidé. En av våra mest kända franchiseföretag är McDonalds. Franchise betyder i praktiken att du hyr eller köper rätten att använda någon annans affärsidé. Om det handlar om en restaurang så brukar det vara så att inredning, meny, arbetsuniform och så vidare är förutbestämt och du köper in alla varor från den som äger franchisen. Du brukar också betala som en hyra för att få använda dig av affärsidén. Fördelarna med franchise är att det är en möjlighet att starta upp en affärsidé som redan är framgångsrik. McDonalds till exempel är redan ett känt och väl inarbetat varumärke som de flesta känner till. Franchiseföretaget brukar också erbjuda stöd och utbildning till dig som vill starta upp verksamhet. Nackdelen är att du inte själv har möjlighet att påverka vissa saker. Kontrakten brukar vara väldigt strikta på hur verksamheten ska bedrivas. Det kan också vara så att det innebär stora kostnader som kan vara svåra att bära för ett nystartat företag. Bara för att ett företag har fungerat bra på en palts betyder det inte att det automatiskt fungerar någon annan stans. Flera McDonaldsrestauranger har till exempel gått i konkurs trots att varumärket är så välkänt och populärt.

Franchise

Vad passar dig?

När du skat fram din affärsidé är det viktigt att du funderar runt dig som person, dina styrkor och möjligheter. Men också vilka svagheter du har. Om du har stora kunskaper i att måla kanske ett måleri kan passa men vet du samtidigt att du inte har de fysiska förutsättningarna för att måla hela dagarna så är det kanske ändå inte en bra idé. Likadant om du ska öppna till exempel en butik, då måste du veta att det fungerar för dig att befinna dig i butiken alla dagar, hela dagarna