Finansiera företagsstarten

Du står där med din helt unika affärsidé och bara vill sätta igång. Någonting som kan vara en enorm bromskloss är att sakna pengar till att kunna förverkliga sina idéer. Många företagsstarter kräver en hel del kapital och det kan ibland ta lång tid innan verksamheten blir lönsam. För den som inte har en massa egna sparade pengar kan räddningen vara att söka finansiering från andra. För nya företagare finns flera olika möjligheter att söka pengar och bidrag. Det finns dels olika bidrag att söka från myndigheter och organisationer. Sen finns så klart en rad olika lån att ansöka om från både banker och andra aktörer.

Bidrag

Det kanske mest kända bidraget är det så kallade starta-eget-bidraget. Det är ett bidrag som betalas ut via Arbetsförmedlingen och det ger nystartade företagare möjligheten att få ut ersättning motsvarande sin A-kassa i sex månader under företagsstarten. Detta kan var en helt ovärderlig hjälp under uppstartsfasen eftersom det ofta tar lite tid innan det är möjligt att ta ut lön. För den som väljer att starta ett företag i vissa regioner kan även få speciella bidrag. Till exempel finns bidrag för den som vill starta upp verksamheter i glesbygd, speciellt om verksamheten är av sån typ att den är till nytta för invånarna där. Exempel på det kan vara de som planerar att anställa arbetskraft eller tillhandahålla drivmedel. För olika branscher finns också en del bidrag från EU att söka. Den största branschen för det är jordbrukare och andra som på något sätt odlar eller föder upp djur

Lån

Att ta lån kan verka avskräckande för många som vill starta företag. Sanningen är att det är ganska få nya företag som klarar sig helt utan någon form av lån. Om inte annat kanske det ändå behövs en checkkredit till de löpande utgifterna innan inkomsterna börjar rulla in. Det naturliga är så klart att vända sig till banken när det ska lånas och det är så klart ett bra alternativ. Andra sätt är att söka medel hos riskkapitalister som alltid är på jakt efter nya spännande projekt som kan ge hög avkastning på deras investering. Fördelen med en bank är att det ger ofta bättre villkor. För att ta emot pengar från investerare kanske det krävs någon form av säkerhet vilket kan var en del av företagets aktier, det i sin tur ger dig en mindre vinst den dagen firman börjar dra in pengar. Å andra sidan så är riskkapitalister mycket mer vågade i sin investering än vad banken är så har du en idé som skiljer sig från det traditionella så kan riskkapital var din enda chans.

Crowdfunding

Det här är ett begrepp som har blivit känt först på senare år. Tack vare internet kan du som har en innovativ produkt eller idé med saknar pengar till att utveckla den söka medel från privatpersoner. Principen bygger på många bäckar små och går ut på att nå ut med din idé till så många som möjligt som var och en bidrar med en mindre summa. Även om varje person bara ger en liten summa så kommer mängden av givare göra att den summan kan bli stor. Crowdfunding är också ett bra sätt att testa om din produkt eller tjänst verkligen är efterfrågad. Är den det kommer det inte vara något problem att få den finansierad via crowdfunding.

Crowdfunding