Enskild firma eller aktiebolag?

Kanske står du inför att du äntligen ska förverkliga din dröm om att starta ett eget företag. Då kan frågorna vara många och en av dem kan vara huruvida det är bäst att starta en enskild firma eller ett aktiebolag. Vad som är bäst för just din verksamhet är svårt för utomstående att veta men en sak är säker och det är att det finns både fördelar och nackdelar med båda företagsformerna. Som en hjälp har vi här tagit fram de vanligaste för- och nackdelarna med respektive företagsform.

Enskild firma

Det här är den vanligaste bolagsformen och det är också många som startar sin verksamhet så för att senare gå över till ett aktiebolag. För att starta en enskild firma krävs inget startkapital utan det är bara att registrera sig på Skatteverket för att få sin F-skattsedel och sen köra igång. Organisationsnumret är det samma som företagarens personnummer. Du kan sen välja om du vill redovisa moms varje, var tredje månad eller en gång per år. Den här bolagsformen passar dig som ska starta upp en enkel verksamhet utan anställda. Den största fördelen är att det är enkelt att starta och driva en enskild firma samt att du inte behöver ha ett startkapital på 50 000. Den största nackdelen med enskild firma är att du är personligt ansvarig för företagets skulder. Så om ditt företag skulle gå i konkurs är det du som privatperson som kommer att bli skuldsatt. Den här formen passar dig som tänker driva en verksamhet utan anställda och där du räknar med en inkomst under brytpunkten för statlig skatt.

Enskild firma

Aktiebolag

Här kommer nästa storfavorit när det kommer till bolagsform. Aktiebolag förknippar många med seriositet och trygghet. Här är bolagets ekonomi helt skild från din privata och många tycker att det ger mer ordning och reda. Den största fördelen med ett aktiebolag är att du inte är personligen ansvarig för bolagets skulder vid en eventuell konkurs. Nackdel nummer ett är att det är mycket dyrare att starta och driva än en enskild firma. En annan stor fördel är att många anser att aktiebolag ger ett seriösare intryck än enskild firma. Det känns som att personen bakom är mer seriös som verkligen har satsat på sitt bolag. Det är också lättare att skilja på företagets och dina privata pengar. Om du har anställda är det nästan nödvändigt att ha ett aktiebolag för att hålla ordning på administrationen. Bland nackdelar finns också att låntagare ändå kan kräva personligt ansvar för pengar som lånats ut.

För- och nackdelar med båda

Lite förenklat kan man säga att enskild firma passar perfekt precis vid uppstarten av en enklare firma med en person. Det går snabbt och enkelt och kostar inget att starta. Företagaren kan snabbt komma igång med sin verksamhet utan att behöva sätta sig i allt för många krångliga regler. Om verksamheten sen växer och inkomsterna blir stora eller att du behöver anställa personal, då är ett aktiebolag bättre. Med ett aktiebolag har du möjlighet att ta ut en del av vinsten som aktieutdelning istället för lön vilket ger lägre skatt. Det finns också fler möjligheter att fördela uttag av vinsten på flera år. Å andra sidan så kostar det mycket mer att starta, driva och även avveckla ett aktiebolag. Till syvende och sist så är det nog en personlig uppfattning som gör vilken bolagsform man helst vill starta.