Avdrag på företaget

Att driva företag handlar om att dra in inkomster men det är också viktigt att känna till vilka avdrag man kan göra. På så sätt optimerar man sina skatteutbetalningar. Deklarationen ska ju in en gång om året men bokföring och avdrag kan göras hela året. Därför är det viktigt att du har koll på dina avdrag under hela verksamhetsåret.

Avdrag

Att ”dra av” på företaget betyder i praktiken att du kvittar en kostnad mot dina inkomster. Om du till exempel har fått in 10 000 kronor av en kund så ska du ju betala moms, skatt och egenavgifter på de pengarna. Men köper du in någonting som du behöver, till exempel en ny dator så får du dra av den kostnaden från vinsten. Om du inte hade haft några kostnader alls hade vinsten blivit 10 000 kronor. Nu när du köpt en dator för låt säga 5 000 kronor så får du dra av den kostanden av de där 10 000 kronorna. Då blir vinsten alltså bara 5 000 som du ska betala skatt på. För att du ska slippa att betala onödigt mycket skatt så är det viktigt att du drar av kostnaderna för den utrustning och varor som du köper in för att använda i verksamheten.

Avdrag

Resor

Resor som du gör för att utöva ett arbete har du så klart rätt att dra av på företaget. Var noga med att spara kvitton och andra handlingar som styrker dina kostnader. Boende på hotell har du rätt att dra av och om du har rest längre än fem mil från den huvudsakliga ort där du har din huvudsakliga verksamhet får du även ta ut traktamente. Det är en schablonkostnad som ska täcka ökade kostnader för mat och uppehälle när du är på resa i tjänsten. Milersättning kan du inte ta ut i kontanter om du har en enskild firma. Däremot har du rätt att dra av kostnad för milersättningen. Den skattefria milersättningen är 18,5 per mil. Den som jobbar med kulturarbete som författare eller journalist kan även dra av kostnader för så kallade inspirationsresor eller researchresor. Där är det också viktigt att spara dokumentation om resan och dess syfte för att kunna styrka varför den var nödvändig för verksamheten.

Avdrag lönar sig

Du som har en egen lokal till din verksamhet drar så klart av hela kostnaden för den. Om du jobbar hemifrån kan du göra ett mindre schablonavdrag. För den som bor i villa är det avdraget 2 000 kronor per år och den som bor i lägenhet får dra av 4 000 kronor per år. Du bokför det som en kostnad och en egen insättning i din bokföring. Numera får man inte göra avdrag för representation, till exempel om man bjudit en kund på lunch. Däremot får man göra avdrag för fika. Så om du bjuder dina kunder på kaffe och smörgås får du dra av den kostnaden. Du kan också ta med dem på till exempel en hockeymatch och dra av för den kostnaden. Om du har någon form av skyddskläder eller profilkläder kan du dra av för den kostnaden samt för tvätt av dem, till exempel elkostnad och tvättmedelskostnad. Det gäller att tänka ut exakt vilka kostnader du har i din verksamhet och göra avdrag för det. Många bäckar små som det heter.